Din intelesurile Sfintei Cruci
Unul dintre semnele distinctive dupa care se recunosteau crestinii din cele mai vechi timpuri ale vietii crestine, si indeosebi in vremurile de persecutie romana, era semnul cruncii. Indiferent de reprezentarile ei de mai tarziu, ca imagine, crucea se reduce la intretaierea a doua linii, una orizontala si alta verticala, simbolizand obiectul pe care a fost rastignit pe Golgota Mantuitorul Iisus Hristos. Cunoscuta celor vechi si indeosebi romanilor ca un instrument de tortura, pe care erau spanzurati(legati sau pironiti cu cuie), cei mai mari facatori de rele, deci ca un instrument de suferinta si de batjocura, in crestinismcrucea dobandeste nu numai un loc de cinste, ci INSUSIREA DE ALTAR DE JERTFA AL CRESTINATATII, deoarece pe cruce a fost rastignit Acela care, prin sangele Sau cel scurs pe ea, a sfintit-o, ea devenind astfel obiect vrednic de cinste pentru crestini. fiind numita din acest motin Sfanta Cruce.
Mantuitorul Iisus Hristos a vorbit de mai multe ori despre cruce, atat in inteles material, cat si spiritual. Prima data cand a vorbitd espre ea, s-a referit la obiectul pe care avea sa fie rastignit El insusi si aceasta a a facut-o in convorbirea cu fariseul Nicodim:
"Si dupa cum Moise a inaltat sarpele de arama in pustie, asa trebuie sa se inalte Fiul Omului, ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.Caci Dumnezeu asa a iubit lumea incat pe Fiul Cel Unul-Nascut l-a dat (spre moarte pe cruce), ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica"(Ioan 3, 14-17).
Dar Mantuitorul Hristos a vorbit despre cruce si in inteles spiritual, considerand-o simbolul suferintelor pe care orice om care-l urmeaza trebuie sa fie gata a ale primi si indura: "Cel ce voieste sa vina dupa mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie."(Marcu 8, 34). Sfantul Evaghelist Luca, reproducand aceste cuvinte ale Mantuitorului face urmatoarea precizare: "Sa-si ia crucea in fiecare zi"(Luca 9, 23).
Cuvinte de lauda si cinstire pentru Sfanta Cruce adreseaza si Sfantul Apostol Pavel galatenilor: "Iar mie sa nu-mi fie a ma lauda decat numai decat numai in Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este rastignita pentru mine si eu pentru lume" (Galateni 6,18).
Doua mari semnificatii are Crucea in lumina rastignirii, mortii si invierii Domnului Hristos: Unul de jertfa si altul de biruinta, care sunt strans legate intre ele, asa cum sunt legate verticala si orizontala din forma care o avem in semnul crucii.
Verticala simbolizeaza nazuinta credinciosului spre cucerirea desavarsirii divine, care este neajunsa, infinita si ne cheama sa ne depasim mereu, sa ajungem mai aproape de tinta si idealul vietii crestine.